sigla PD Alba
 Organizația Județeană Alba a Partidului Democrat
 Online din 1 Decembrie 2001

ISTORIC

      Partidul Democrat, filiala Alba, este continuatorul FSN nu numai din punct de vedere statutar, ci și uman. La 9 februarie 1990 se constituie, la Alba Iulia, Comitetul de inițiativă al FSN având în componență, printre alții, pe Dan Petru Costea, Ioan Rus, Alexandru Pereș, Doru Victor Cetean, Rusu Gavril Stoian, Mircea Țogoe. Ulterior, până la prima conferință județeană a FSN, din luna martie 1990, în rândurile partidului politic nou înființat mai apar oameni, astăzi politicieni consacrați, cu responsabilități în diferite zone ale administrației locale sau județene: Mircea Hava, Mihai Ciorobâtcă, Vasile Todea, Alexandru Danciu, Ioan Iancu Popa, Daniel Negrea, Ioan Bele, Adrian Bendea, Marin Bașa, Petru Fleșer, Nicolae Mărginean, Silviu Cărpinișianu, Cezar Dumitrache și alții.
      Prima conferință județeană a FSN, la care au participat peste 400 de membri delegați din toate localitățile județului, a ales, prin vot secret Biroul Executiv Județean FSN Alba; președinte al Biroului Executiv Județean a fost ales d-l Dan Petru Costea iar ca vicepreședinți și secretari executivi - printre alții - Doru Victor Cetean, Alexandru Pereș, Rusu Gavril Stoian, Ioan Rus, Ioan Bele, Cezar Dumitrache, Alexandru Danciu.
      Principala sarcină a Biroului Executiv Județean FSN, pe lângă mărirea ca număr a structurilor locale, era pregătirea primelor alegeri libere de după Decembrie 1989. Acest eveniment se petrece la 20 mai 1990 iar în județul Alba electoratul mandatează FSN cu 4 deputați și 2 senatori ca reprezentanți ai săi în principalul for al democrației - Parlamentul României. Au candidat și au fost aleși în Senat, din partea FSN, domnii Ioan Rus și Silviu Cărpinișianu iar pentru Camera Deputaților domnii Petru Fleșer, Niculiță Cândea, Nicolae Mărginean, Mihai Enăchescu. Una dintre principalele acțiuni ale Parlamentului României în legislatura 1990 - 1992 a fost elaborarea și votarea Constituției României, iar din partea FSN Alba reprezentant în comisia de redactare a legii fundamentale a fost d-l senator Ioan Rus, care a deținut funcția de secretar al acestei comisii.
      La 8 decembrie 1991, prin referendum, populația cu drept de vot din România este de acord cu Constituția votată de Parlament cu puțin timp înainte. Se puneau asfel bazele reale și incontestabile pentru alegerile locale și se făceau clarificările privind viitoarele alegeri generale. Primele alegeri locale democratice, prin vot universal, se desfășoară în ianuarie 1992, FSN Alba obținând un procentaj de 50% din primari (38 de primari din 76 de unități administrative și peste 60% din consilierii locali. Dar, până la acest moment important, în interiorul FSN Alba s-au petrecut anumite schimbări. Dan Petru Costea este revocat din funcția de președinte al Biroului Executiv Județean, în locul lui fiind ales Alexandru Pereș. Modificări se mai petrec și în rândurile vicepreședinților și ale secretarilor executivi. La 5 februarie 1991, FSN obține și a doua poziție de subprefect, pe lângă d-l Ioan Bele guvernul numindu-l pe d-l Alexandru Pereș.
      Septembrie 1991 - mineriada devastatoare și voința unor "grupuri conservatoare" răstoarnă Guvernul Roman și acutizează divergențele în FSN Alba, conturându-se deja două tabere care, în timp, vor fi "coloanele vertebrale" ale celor două partide desprinse din FSN. Marea majoritate a responsabililor din acel moment rămâne fidelă programului Guvernului Roman; ceilalți vor fi creatorii FDSN-ului județean. Procesul de "ruptură" se definitivează în martie 1992, la Convenția Națională a FSN de la București. Septembrie 1992 - alegerile generale dau un rezultat nesatisfăcător FSN-ului reformator, partidul fiind trimis, prin votul electoratului, în opoziție alături de partidele istorice reactivate, respectiv PNȚCD și PNL. Reprezentant în Parlament este d-l Corneliu Dorin Gavaliugov, deputat. Urmează o perioadă de "restriște" și "bejenie" politică, membrii FSN rămași alături de Petre Roman fiind vânați și prigonoți de guvernanții pro-Iliescu. Totuși, la nivelul județului Alba, FSN mai păstrează structuri de decizie o anumită perioadă.
      Înființarea Consiliului Județean Alba aduce FSN rezultate bune, președinte fiind ales d-l Petru Fleșer iar vicepreședinți d-nii Puiu Popa și Ioan Bele, toți membri FSN. Iunie 1993 - FSN se transformă în Partidul Democrat. 1994 este anul în care se mai produce o schimbare la nivelul conducerii partidului: experiența politică dobândită deja a fost folosită iar în funcția de președinte al Biroului Permanent Județean Alba a fost promovat Mircea Hava, în acel moment viceprimar al municipiului Alba Iulia. Strategia aceasta dă roade în iunie 1996 - la alegerile locale în municipiul Alba Iulia este ales candidatul PD iar în cel de-al doilea oraș al județului, Cugir, electoratul alege tot candidatul PD. Oferta noastră mai este acceptată în 12 comune din județ, PD dovedind că poate renaște și oferi soluții viabile populației.
      Alegerile generale din noiembrie 1996 oferă o satisfacție deosebită, Partidul Democrat obținând 18% din voturile electoratului, două mandate - unul de senator prin d-l Corneliu Dorin Gavaliugov și unul de deputat prin d-l Alexandru Pereș - și poziția de subprefect prin d-l Mihai Ciorobâtcă.
      În partid apar elemente noi, oameni care, încet, preiau o mare parte din structurile de conducere județene: Ion Dumitrel, Ștefan Bardan, Călin Potor, Vasile Cornea, Ionuț Fulea, Mariana Dobrescu, Marius Hațegan, Aurel Voicu, Claudiu Răcuci, Cornel Orzea, Vera Cristescu, Aurel Precup, Ștefan Cărpinișianu, Emil Faur, Radu Roșianu sunt câțiva dintre cei mulți care se remarcă prin activități politice benefice Partidului Democrat.
      Alegerile din iunie 2000 reconfirmă încrederea cetățenilor în ofertele și realizările PD - Alba Iulia, Teiuș apoi Cugir și 10 comune având primari democrați. Sunt aleși în consiliile locale peste 120 de reprezentanți ai Partidului Democrat precum și 6 consilieri județeni. PD obține, în urma negocierilor cu principalele forțe politice, un mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean Alba după o perioadă de 4 ani în care a lipsit din structurile de conducere județene.
      Noiembrie 2000, alegeri generale - insucces electoral - un singur reprezentant în Camera Deputaților - d-l Alexandru Pereș.