Cuprins
Dispoziții generale
Structura internă a partidului
Conducerea Națională
Alte dispoziții
Candidatura pentru funcții în afara partidului
Titlul IV. Gestionarea carierei și candidatura în Partidul Democrat
Capitolul 15A. Gestionarea carierei
      Art.143. Orice militant poate candida, în condițiile prezentului statut și a regulamentelor, pentru orice funcție din interiorul partidului sau pentru funcțiile din afara partidului, din administrația centrală sau locală, care se obțin prin alegeri sau prin numiri cu sprijinul politic al partidului.
      Art.144. (1) Activitatea militanților partidului este înregistrată și urmărită de către Departamentul Resurse Umane, Militanți și Gestionarea Carierei (DRUMGC), pe baza rapoartelor făcute de aceștia și a verificării activității.
(2) Orice militant poate constesta în fața Biroului Permanent sau al Consiliului de Coordonare de la nivelul respectiv orice înscriere din fișa personală.
(3) Analiza candidaturii oricărui militant pentru o funcție se face în prezența acestuia, pe baza fișei militantului prezentată de DRUMGC.
      Art.145. (1) DRUMGC poate propune BPN care -după avizare- transmite CNC și alte criterii specifice de promovare decât cele prevăzute în actualul statut, cu cel puțin 6 luni înainte de desfășurarea competiției interne pentru o funcție.
(2) Criteriile sunt aduse la cunoștința tuturor militanților partidului și sunt făcute publice de către DRUMGC.
15B.Candidaturile pentru Birourile Permanente Locale și Birourile Permanente Județene
      Art.146. (1) Pentru funcția de membru, secretar, respectiv vicepreședinte al BPL poate candida orice militant, membru al organizației locale respective, care are o vechime de minim 1 an în partid și o activitate de militant de cel puțin 6 luni, atestată ca atare de DRUMGC.
(2) Pentru a candida la funcția de președinte al BPL un militant, membru al organizației locale respective, trebuie să aibă o vechime de minim 2 ani în partid și o activitate de militant de cel puțin 1 an, atestată ca atare de DRUMGC.
(3) Pentru funcția de membru, secretar, respectiv vicepreședinte al BPJ poate candida orice militant, membru al organizației locale respective, care are o vechime de minim 2 ani în partid și o activitate de militant de cel 1 an, atestată ca atare de DRUMGC.
(4) Pentru a candida la funcția de președinte al BPJ un militant, membru al organizației locale respective, trebuie să aibă o vechime de minim 3 ani în partid și o activitate de militant de cel puțin 2 ani, atestată ca atare de DRUMGC.
(5) Toate candidaturile vor fi însoțite de un program minimal de îmbunătățire a activității respective ce va fi prezentat înainte de vot.
(6) Toate precizările în privința modului de depunere, acceptare și gestionare a candidaturilor se vor regăsi în regulamentul specific propus de BPN, avizat de CD și aprobat de CNC.
15C. Candidatura pentru Biroul Permanent Național
      Art.147. (1) În prima ședință după CN, CNC alege BPN, pe baza candidaturilor însoțite de programe depuse la Președintele partidului.
(2) Pentru alegerile din cadrul BPN se recomandă să existe minimum două candidaturi pentru fiecare funcție.
      Art.148. (1) Orice membru al partidului poate candida pentru funcția de vicepreședinte, secretar executiv sau secretar regional.
(2) Pentru BPN pot depune candidaturi numai membrii cu o vechime minimă de 3 ani în partid și 2 ani ca militant.
(3) Alte precizări se regăsesc în Regulamentul de organizare și funcționare a CNC și BPN.
15D. Candidatura pentru funcțiile parlamentare
      Art.149. (1) Pentru funcțiile de conducere ale celor două grupuri parlamentare, precum și pentru funcțiile de conducere din organizarea celor două camere legislative, parlamentarii PD pot depune candidaturi care vor fi supuse votului membrilor grupului parlamentar respectiv și apoi ratificării BPN.
(2) Nu pot depune candidaturi pentru funcțiile prevăzute la alin.(1) decât parlamentari care au o vechime minimă de 2 ani în Parlament.
(3) Alte precizări se regăsesc în Regulamentul GP, ce se supune avizării BPN și aprobării CNC.
15E. Candidatura pentru Comisia Națională pentru Statut, Etică și Litigii și Comisia Națională de Revizie și Control
      Art.150. (1) Pentru funcția de președinte al CNSEL, respectiv CNRC, poate candida orice delegat la CN care are cel puțin 3 ani vechime în partid și o activitate de 2 ani ca militant.
(2) Cei aleși vor demisiona din orice altă funcție de nivel național din partid, în cel mult 10 zile de la alegere.
      Art.151. (1) Pentru funcțiile de membru CNSEL, respectiv CNRC, poate candida orice membru care are o vechime în partid de cel puțin 3 ani și o activitate de cel puțin 1 an ca militant.
(2) Membrii CNSEL și CNRC vor demisiona, în cel mult 10 zile de la alegere, din orice altă funcție de nivel național.
      Art.152. (1) Pentru președintele CJSEL, respectiv CJRC, poate candida orice membru al CCJ care are o vechime în partid de cel puțin 2 ani și o activitate de 1 an ca militant. Cei aleși vor demisiona, în cel mult 10 zile, din orice altă funcție la nivel județean în partid.
(2) Pentru membru al CJSEL, respectiv CJRC, poate candida orice membru al CCJ care are o vechime în partid de 1 an și o activitate de 6 luni ca militant. Membrii CJSEL și CJRC vor demisiona, în cel mult 10 zile de la alegere, din orice altă funcție de nivel județean.
15F. Candidatura pentru funcția de Președinte al Partidului Democrat
      Art.153. (1) Candidatura la funcția de Președinte al partidului se face pe baza propunerilor de programe-alternativă.
(2) Orice membru al partidului poate candida la această funcție dacă:
a) are o vechime în partid de cel puțin 5 ani și 3 ani vechime ca militant,
b) întocmește la termenul prevăzut de prezentul Statut o propunere alternativă de program al partidului;
c) are susținerea necesară pentru proiectul său, conform prezentului Statut;
d) își constituie un grup de promovare format din 35 de persoane;
e) i se acceptă proiectul ca moțiune pentru CN. Capitolul 16. Candidatura pentru funcții în afara partidului
16A. Candidatura pentru funcții în localități sau județe
      Art.154. Pentru orice funcție în afara partidului care se obține prin alegeri între candidați din partea partidelor sau se numește cu sprijin politic, organizația teritorială corespunzătoare este obligată să depună candidaturi.
      Art.155. (1) Candidaturile pentru funcții alese sau numite la nivel local se propun de către BPL și se aprobă de CCL, dintre militanții care au o vechime de cel puțin 1 an în partid și o activitate de militant de cel puțin 6 luni, recunoscute ca atare de DRUMGC;
(2) Orice militant poate ataca decizia CCL în termen de 7 zile. Litigiile apărute se judecă de către CCJ în termen de 10 zile. Analiza se face pe baza informărilor făcute de DRUMGC local, cel județean și de CJSEL în prezența celor vizați;
(3) Decizia CCJ este definitivă.
      Art.156. (1) Candidaturile pentru funcțiile alese sau numite la nivel județean se propun de către BPJ și se aprobă de către CCJ, dintre militanții care au o vechime de cel puțin 2 ani în partid, o activitate de militant de cel puțin 1 an, recunoscută ca atare de DRUMGC;
(2) Pentru candidaturile la funcția de președinte sau vicepreședinte al CJ, primar sau viceprimar de municipiu, prefect sau subprefect, este necesară o vechime de cel puțin 3 ani în partid, o activitate ca militant de cel puțin 2 ani, recunoscută ca atare de DRUMGC;
(3) O candidatură aprobată, este sprijinită obligatoriu de toți membrii partidului.
16B. Candidatura pentru Parlament
      Art.157. (1) Pot candida pentru alegerile parlamentare numai militanții partidului care au, ca atare, o vechime de cel puțin 3 ani în partid, o activitate ca militant de cel puțin 2 ani, recunoscută ca atare de DRUMGC;
(2) Militanții care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin.(1) și doresc să candideze vor notifica, în scris, această intenție la BPJ, cu cel puțin 1 an înainte de începerea campaniei electorale;
(3) În același termen, BPN poate notifica BPJ propunerile de candidați, dintre membrii săi, cu aprobarea CD;
(4) Cu 6 luni înainte de începerea campaniei electorale, BPJ supune votului CCJ lista cu propunerile de candidați pentru Senat și Camera Deputaților;
(5) În cazul în care există divergențe între propunerile BPN, notificată potrivit prevederilor alin.(3), și propunerile votate de CCJ, ori există litigii adresate CNSEL, acestea vor fi supuse analizei CNC cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea campaniei electorale. Hotărârea CNC este definitivă;
(6) Membrii partidului care ocupă funcții de conducere alese în CN vor fi propuși să candideze pentru alegerile parlamentare de către CD, cu cel putin 6 luni înainte de începerea campaniei electorale;
(7) In caz de divergență intre CD și BPJ din județul pe a cărui listă de candidați a fost propus Președintele partidului, președintele CNSEL sau președintele CNRC, aceasta se soluționeaza de CNC cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea campaniei electorale. Hotărârea CNC este definitivă.
16C. Candidaturile pentru funcții în Guvern și autorități ale administrației publice centrale
      Art.158. (1) Atunci când partidul poate numi primul-ministrul sau/și miniștrii, BPN face propuneri care sunt avizate de CD și sunt aprobate de CNC prin vot secret.
(2) Pentru aceste funcții nu pot candida decât militanții care au o vechime de cel puțin 3 ani în partid, o activitate ca militant de cel puțin 2 ani, recunoscută ca atare de DRUMGC.
      Art.159. (1) Pentru funcțiile din cadrul ministerelor și celorlalte autorități ale administrației publice centrale, pentru care partidul este îndreptățit să desemneze candidați, BPN face propuneri pe funcții, către CD care le aprobă.
(2) Pentru aceste funcții nu pot candida decât acei militanți care au o vechime de cel puțin 2 ani în partid, o activitate ca militant de cel puțin 1 an, recunoscută ca atare de DRUMGC.
16D. Candidatura pentru funcția de Președinte al României
      Art.160. Poate participa la procedura de nominalizare a candidatului PD pentru funcția de Președinte al României, atunci când partidul hotărăște aceasta, orice militant care îndeplinește cumulativ următoarele criterii:
a) se bucură de toate drepturile electorale;
b) se află în capacitate deplină de exercitare a unui astfel de mandat;
c) dovedește că în biografia sa nu sunt elemente care să dăuneze prestigiului și imaginii sale și a partidului;
d) susține un program politic social-democrat modern, bazat pe Programul Partidului Democrat;
e) are cel puțin 5 ani vechime în partid și 3 ani de activitate ca militant recunoscută ca atare de DRUMGC.
      Art.161. (1) Militanții care îndeplinesc condițiile de mai sus trebuie să transmită o cerere în acest sens BPN, cu cel puțin 6 luni înaintea declanșării campaniei electorale prezidențiale;
(2) BPN este obligat să ia în considerare toate cererile făcute în conformitate cu alin.(1).
      Art.162. (1) Cu cel puțin 5 luni înaintea declanșării campaniei electorale, BPN transmite fiecărui membru al partidului aflat în evidența DRUMGC, câte un buletin de vot care cuprinde numele tuturor candidaților care au îndeplinit procedurile prezăzute de art.149;
(2) Este declarat candidatul PD pentru funcția de președinte al României militantul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate;
(3) Voturile astfel exprimate se numără într-o reuniune a BPN, special consacrată acestui scop, în prezența tuturor candidaților.