Cuprins
Dispoziții generale
Structura internă a partidului
Conducerea Națională
Gestionarea carierei și candidatura în Partidul Democrat
Patrimoniul și veniturile partidului
Publicațiile Partidului Democrat
Dispoziții tranzitorii și finale
Titlul V. Alte dispoziții
Capitolul 17. Colaborări, asocieri, afilieri, fuziuni
      Art.163. PD poate iniția și stabili diferite forme de colaborare, asociere, afiliere și fuziune pe plan intern și internațional cu mișcări politice, partide politice și cu structuri ale societății civile, atunci când se constată că ambele părți manifestă interes în realizarea unor scopuri comune, atâta timp cât aceste scopuri nu intră în contradicție cu Programul sau Statutul PD, cu hotărârile CN sau CNA, sau cu dispozițiile Constituției și principiile ordinii de drept.
      Art.164. Colaborările, asocierile și afilierile se realizează de către BPN.
      Art.165. Fuziunile PD cu alte mișcări și partide politice se inițiază și se realizează de către BPN și sunt validate de către CNC și ratificate în prima CN a partidului.
      Art.166. Colaborările sau asocierile de interes local sau regional cu structuri ale societății civile: profesionale, economice, culturale, etnice, de protecție socială etc., se pot realiza la propunerea BPJ, numai după obținerea aprobării BPN.
      Art.167. (1) Atunci când interesele electorale ale PD recomandă asocierea cu alte partide în vederea obținerii unor rezultate bune în alegerile generale, PD poate realiza alianțe electorale cu alte partide ale căror programe de guvernare sunt asemănătoare sau complementare.
(2) Alianțele electorale cu alte partide politice sunt inițiate de BPN și sunt aprobate de către CNC, cu votul majorității membrilor.
      Art.168. Alianțele electorale pe plan local pot fi realizate la propunerea BPJ, numai după obținerea aprobării din partea BPN.
Capitolul 18. Patrimoniul și veniturile partidului
      Art.169. Veniturile PD se constituie din: cotizații, contribuții, donații, taxe de afiliere, fonduri de la bugetul statului și alte venituri, conform legilor în vigoare.
18A. Cotizații, contribuții, donații
      Art.170. (1) Cotizația membrilor reprezintă suma încasată lunar de la membrii PD înregistrați în fișele de evidență ale organizațiilor.
(2) Cuantumul cotizației este stabilit de BPN.
(3) Dovada plății cotizației se face prin aplicarea unui timbru pe carnetul de membru, eliberarea unei chitanțe și înscrierea în fișa de evidență, potrivit regulamentului.
      Art.171. (1) Contribuția reprezintă aportul în bani al membrilor PD care dețin funcții obținute prin sprijinul partidului, în administrația centrală sau locală. Plata ei este obligatorie.
(2) Cuantumul contribuției se stabilește de BPN fie procentual, fie în sumă fixă, în raport cu veniturile obținute.
      Art.172. Donațiile reprezintă sume de bani sau bunuri și servicii primite de la persoane fizice sau juridice, cu respectarea prevederilor legale.
      Art.173. Fondurile provenite de la bugetul statului, în condițiile legii, sunt administrate de trezoreria partidului.
      Art.174. Pentru realizarea resurselor financiare necesare activității partidului, cu aprobarea BPN, se pot constitui la nivel central, județean sau local, asociații, fundații sau societăți comerciale în condițiile legii.
18B. Patrimoniul partidului
      Art.175. (1) Patrimoniul PD este constituit din totalitatea bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea sa sau dobândite sub orice formă în condițiile legii.
(2) Administrarea patrimoniului, folosirea, închirierea, transmiterea și orice alte operațiuni se fac cu acordul trezoreriei partidului, în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare al trezoreriei PD.
Capitolul 19. Publicațiile Partidului Democrat
      Art.176. (1) În vederea colaborării permanente cu militanții, membrii și cu alegătorii și pentru îmbunătățirea imaginii sale, Partidul Democrat poate edita, realiza și difuza propriile publicații ori alte materiale de informare și cultură politică, atât la nivel național, cât și la nivel județean ori local.
(2) Toate aceste publicații și materialele de informare și cultură politică sunt proprietatea partidului și conțin obligatoriu acest lucru pe coperta fiecărei publicații sau material.
(3) La nivel național se organizează Biroul de Presă al Partidului Democrat (PRESPD), aflat sub conducerea Departamentului pentru Imagine, Relații cu mass-media și Purtător de cuvânt. Aprobările pentru editarea publicațiilor județene și locale ale PD se obțin de la Trezoreria PD.
Capitolul 20. Dispoziții tranzitorii și finale
      Art.177. (1) În termen de maximum 45 de zile de la data prezentei CNE, va fi convocat CNC care va alege vicepreședinții, precum și secretarii executivi și regionali, potrivit prevederilor prezentului Statut;
(2) Până la alegerea noului BPN, acesta, precum și CD, vor funcționa în componența nominală actuală, îndeplinind atribuțiile și aplicând procedurile prevăzute de prezentul Statut.
      Art.178. (1) În termen de maximum 30 de zile de la data prezentei CNE, se vor constitui Colegiile Regionale;
(2) În același termen, BPJ vor desemna candidații pentru funcția de secretar regional al CNC și vor organiza alegeri pentru funcțiile de conducere ale GRAL, la nivel local și județean.
      Art.179. În termen de maximum 60, de zile de la data prezentei CNE, președintele partidului, vicepreședinții BPN și liderii grupurilor parlamentare vor prezenta, spre analiză BPN regulamentele prevăzute de prezentul Statut, care vor fi supuse aprobării CNC.
      Art.180. Dispozițiile prezentului Statut cu privire la incompatibilități și cariera în partid sunt aplicabile atât pentru alegerea noului BPN, cât și pentru alegerile ce vor avea loc la nivelul organizațiilor locale și județene ale partidului.
      Art.181. În termen de 150 de zile (5 luni) de la data prezentei CNE vor avea loc alegeri în organizațiile locale și județene ale partidului, în conformitate cu prevederile prezentului Statut și ale regulamentelor aprobate de CNC pe baza și pentru aplicarea acestuia.
      Art.182. In raporturile cu autoritățile publice și cu terții, PD va fi reprezentat din punct de vedere juridic de președinte sau, după caz, de o persoană desemnată de BPN.
      Art.183. Regulamentele, modalitățile de lucru neprevăzute în prezentul Statut, precum și alte reglementări speciale, vor fi aprobate de CNC la propunerea BPN, sau după caz, de către BPN.
      Art.184. Prezentul statut a fost adoptat în reuniunea CNE desfășurată în zilele de 18-19 mai 2001, în București.