Cuprins
Structura internă a partidului
Conducerea Națională
Gestionarea carierei și candidatura în Partidul Democrat
Alte dispoziții
Capitolul 2. Principiile de organizare și activitatea internă
Titlul I. Dispoziții generale
Capitolul 1. Denumirea, obiectivele și membrii partidului
1A. Denumirea și însemnele partidului
      Art. 1. Denumirea partidului este Partidul Democrat. Partidul Democrat este succesorul Frontului Salvării Naționale, al Partidului Democrat, al Partidului Democrat al Muncii, al Partidului Unității Social Democrate, al Frontului Democrat Român și al altor partide cu care acesta fuzionează prin absorbție.
      Art. 2. Partidul Democrat este persoană juridică de drept public. Partidul Democrat își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul României, în conformitate cu dispozițiile Constituției, ale Legii partidelor politice, precum și cu prevederile prezentului Statut și ale regulamentelor adoptate pe baza și pentru aplicarea acestuia.
      Art. 3. (1) Simbolul Partidului Democrat este trandafirul. El este inscripționat pe sigla, drapelul și alte însemne oficiale ale partidului, în aranjamente grafice aprobate de Consiliul Național de Coordonare (CNC), la propunerea Biroului Permanent Național (BPN).
(2) Semnul electoral al partidului este trandafirul sub care se află prescurtarea PD, ansamblul fiind încadrat într-un pătrat cu colțuri rotunjite.
(3) Sediul central al Partidului Democrat este în București, Aleea Modrogan nr. 1, sector 1.
      Art. 4. (1) In toată activitatea sa, Partidul Democrat urmărește numai obiective politice.
(2) Partidul Democrat este un partid social-democrat modern, de cuprindere națională, membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste.
      (3) Partidul Democrat are drept scop dezvoltarea și modernizarea societății românești prin promovarea și punerea în practică în România a doctrinei și politicii social-democrate, respectând valorile republicane și principiile fundamentale ale social-democrației europene moderne:
  • democrație
  • libertate
  • demnitate
  • dreptate socială
  • egalitate de șanse
  • solidaritate socială.
          Art.5. (1) Prin vocația sa naționala, Partidul Democrat este partidul intereselor actuale și de perspectivă ale natiunii române, ale fiecărui cetățean al României.
    (2) In realizarea obiectivelor sale, Partidul Democrat acționează pentru antrenarea tuturor cetățenilor la dezvoltarea și modenizarea societății românești ca societate democratică, liberă, dreaptă și pașnică, bazată pe solidaritate socială, în care fiecare cetățean să aibă șanse egale să dobândească bunăstare, prin concurență liberă și loială.
    (3) Pentru realizarea obiectivelor sale politice, Partidul Democrat acționează prin reprezentanții săi în Parlament, Guvern, autorități ale administrației publice centrale și locale, orice alte instituții și organisme în care partidul este reprezentat, precum și prin dialogul și cooperarea permanentă cu partidele politice democratice, sindicatele, organizațiile neguvernamentale și structurile societății civile.
    (4) Partidul Democrat, ca membru al Internaționalei Socialiste, precum și ca membru asociat la Partidul Socialiătilor Europeni, militează pentru promovarea intereselor României pe plan internațional, în scopul integrării țării în structurile europene și euro-atlantice, prin întărirea relațiilor cu partidele membre ale acestor organisme internaționale, participând la toate dezbaterile, proiectele locale și regionale ale social-democrației europene.
          Art.6. Dezvoltarea și punerea în aplicare a valorilor și principiilor social-democrate sunt prezentate și explicitate în: Programul Partidului Democrat, Declarațiile, Manifestele, Rezoluțiile și celelalte documente politice și programatice adoptate de partid.
          Art.7. Partidul Democrat este constituit din persoane care aderă liber la Statutul, Programul și celelalte documente ale partidului și care vor să contribuie la promovarea și aplicarea lor în practică, devenind membri ai partidului.
          Art.8. Orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani poate deveni membru al Partidului Democrat. Pentru membri, respectarea Statutului, Programului și a tuturor celorlalte documente sau regulamente ale partidului este obligatorie. Membrii Partidului Democrat nu au dreptul să participe la manifestări sau acțiuni contrare intereselor partidului și nu au dreptul să aibă atitudini care să contravină politicii partidului.
          Art.9. Libertatea opiniei și dreptul la exprimare a unor opțiuni minoritare sunt garantate în interiorul partidului, inclusiv prin promovarea sau susținerea unei moțiuni. Promovarea unei moțiuni, a ideilor noi se realizează numai în cadrul organizat intern. Tendința de a le face cunoscute în afara partidului, înainte de prezentarea lor în partid, sau de a le pune direct în practică, înainte de a fi aprobate, nu este admisă.
    Capitolul 2. Principiile de organizare și activitatea internă
    2A. Organizarea generală
          Art.10. Partidul Democrat este organizat pe criteriul teritorial electoral, cu scopul de a se obține rezultate maxime în alegeri.
          Art.11. In structura internă a partidului există trei niveluri de organizare:
    a. local, realizat în comune, orașe, municipii și sectoarele municipiului București.
    b. județean, realizat în județe și în municipiul București.
    c. național.
          Art.12. Intre niveluri sunt relații de ierarhie, fiecare nivel având autonomie în cadrul competențelor statutare și regulamentare.
          Art.13. Pentru fiecare nivel există cel puțin un organism de conducere și coordonare colegial, care se întrunește cel puțin semestrial sau, după caz, cel puțin trimestrial, și un organism de conducere și de execuție permanent, care se întrunește cel puțin lunar. Modul în care se organizează, se desfășoară și se conduce activitatea în organizațiile teritoriale este stabilit prin regulament.
    2B. Principiile activității interne
          Art.14. Activitatea internă a partidului se bazează pe următoarele principii generale:
    (a) libertatea de conștiință și libertatea de exprimare a opiniilor oricărui membru în cadrul structurilor organizatorice ale partidului;
    (b) egalitatea șanselor tuturor membrilor de a avea acces la orice funcție aleasă sau numită în partid, sau în afara partidului, cu sprijinul politic al acestuia, pe baza competenței și meritelor personale, a activității desfășurate în partid sau în funcții publice, potrivit criteriilor privind cariera politică, aprobate prin regulament;
    (c) democrația internă, toate deciziile adoptându-se pe baza voturilor liber exprimate;
    (d) solidaritatea membrilor în toate acțiunile partidului;
    (e) unitatea partidului;
    (f) disciplina și responsabilitatea membrilor în aplicarea hotărârilor și deciziilor adoptate de organismele de conducere ale partidului de la nivel local, județean sau central;
    (g) fermitate în apărarea valorilor social-democrației, precum și în respectarea și aplicarea Statutului, regulamentelor, Programului, documentelor și deciziilor politice ale partidului;
    (h) garantarea accesului corespunzător al tinerilor și femeilor în toate structurile de decizie ale partidului, pe baza valorii personale și a activității desfășurate în partid, potrivit criteriilor privind cariera politică, aprobate prin regulament.
    (i) asigurarea exprimării și dezbaterii, în cadru organizat, a opiniilor membrilor fiecărei organizații în legătură cu toate documentele sau acțiunile politice majore ce urmează să fie inițiate de organismele de conducere ale partidului de la nivelul central sau județean;
    (j) fiecare membru al partidului, indiferent de funcția pe care o exercită în partid sau în afara acestuia, sau de tipul de organizașie din care face parte, trebuie să activeze obligatoriu într-o organizație de secție de votare, de comună, oraș, municipiu sau sector al municipiului București, după caz;
    (k) un membru al partidului nu poate cumula mai mult de două funcții alese în organismele de conducere ale acestuia de la nivel central și județean;
    (l) un membru al partidului poate fi sancționat sau demis din funcție numai de către organismul care l-a primit în partid sau l-a ales în funcția respectivă și numai după audierea sa pentru a-și prezenta argumentele în apărare.
          Art.15. (1) In scopul de a contribui activ la egalitatea șanselor femeilor față de bărbați privind implicarea lor în activitatea politică, Partidul Democrat adoptă sistemul ponderii de participare a femeilor la o cotă de minimum 30% în fiecare din domeniile sale de activitate.
    (2) In scopul de a promova tinerii în viața politică, Partidul Democrat adoptă sistemul ponderii de participare a tinerilor la o cotă de minimum 30% în fiecare din domeniile sale de activitate.