ROMÂNIA PUTERNICĂ, ROMÂNIA SOCIAL-DEMOCRATĂ!
- O NOUĂ ÎNCREDERE, ACELEAȘI IDEALURI! -
Cuprins
II. România, starea de fapt
III. Obiectivele și politicile Partidului Democrat
IV Partidul Democrat - politica pentru România
V. Spațiul civic și spațiul politic românesc
VI. Strategia Partidului Democrat pentru câștigarea alegerilor
VII. O lume social-democrată

I. PARTIDUL DEMOCRAT
SCOPUL, PRINCIPIILE ȘI VALORILE NOASTRE

A. SCOPUL PARTIDULUI DEMOCRAT
      1. Partidul Democrat este un partid social-democrat modern, reformator, un partid care exprimă și promovează voința politică, interesele și aspirațiile unor largi categorii sociale.
      2. Scopul principal al Partidului Democrat este realizarea societății românești democratice în care libertatea, dreptatea și solidaritatea socială să triumfe, astfel încât fiecare cetățean să se bucure de o viață demnă, să-și poată dezvolta personalitatea, talentele, să-și exercite nestingherit drepturile fundamentale. Scopul Partidului Democrat este ca fiecare om să-și poată valorifica aspirațiile și șansele de fericire personală, de bunăstare și de participare la proiectele și beneficiile comune ale societății, în deplină siguranță a persoanelor și a țării.
B. PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE PARTIDULUI DEMOCRAT
      3. Principiile fundamentale și valorile esențiale ale social-democraților sunt cele dintotdeauna, îmbogățite de realizările lor, de experiența lor de un secol. Schimbările semnificative se produc în ceea ce privește instrumentele de operare politică, acestea adaptându-se continuu realităților în mișcare. Partidul Democrat, ca partid social-democrat, a adoptat cu fidelitate valorile și principiile fundamentale și, în același timp, dovedește realism și creativitate în folosirea instrumentelor pentru că situația concretă a României impune și mobilitate în gândirea politicului, și realism în aprecierea schimbărilor necesare.
      Principiile fundamentale ale social-democrației sunt: libertate, dreptate, solidaritate.
      4. Libertatea este rezultatul eforturilor individuale și colective. Fiecare om are dreptul de a fi liber de orice coerciție politică și trebuie să aibă cele mai bune șanse pentru a-și atinge obiectivele personale și a-și pune în valoare posibilitățile și talentele. Libertatea este principiul fundamental care, dacă este respectat, garantează că nici o persoană (indiferent de clasă, sex, religie sau rasă) nu trebuie să se subordoneze altora. Partidul Democrat este partidul libertății!
      5. Dreptatea este principiul conform căruia trebuie să fie înlăturată orice discriminare a persoanelor prin egalitatea drepturilor și șanselor. Dreptatea socială presupune acordarea unei compensații pentru inegalitățile fizice, mentale și sociale și reclamă independența în raport cu proprietarii mijloacelor de producție și cu deținătorii puterii politice. Dreptatea este un principiu conjugat cu egalitatea, ca expresie a valorii egale a tuturor ființelor umane. Egalitatea șanselor pe plan economic, social și cultural este esențială penrtu garantarea diversității și a progresului social. Partidul Democrat este partidul dreptății!
      6. Solidaritatea înglobează toate celelalte valori social-democrate. Ea este expresia practică a unui umanism universal și a unui angajament față de victimele nedreptății, de orice natură ar fi ea: demografică, politică, economică, socială, biologică, culturală etc. Pacea socială se fundamentează pe coeziunea socială, coeziune care nu se poate obține decât prin solidaritate. Partidul Democrat este partidul solidarității!
C. VALORILE FUNDAMENTALE ALE PARTIDULUI DEMOCRAT
      7. În decursul istoriei lor de mai mult de un secol, social-democrații au adoptat în lupta lor politică diferite valori, fundamentale sau instrumentale. Democrația, demnitatea, spiritul tolerant, pacea, cooperarea, munca, dezvoltarea, dezarmarea sunt valori fundamentale ale social-democrației.
      8. Valorile fundamentale sunt valorile permanente ale Partidului Democrat, valorile instrumentale sunt valorile momentului, valorile unei etape în acțiunea noastră politică.
      Valorile instrumentale sunt valorile pe care social-democrații le-au folosit în lupta politică cu liberalii și conservatorii și, mai târziu, cu comuniștii. Cu alte cuvinte, valorile instrumentale au suferit modificările impuse de progresul societății.
      9. Respectarea deplină a principiilor fundamentale ale social-democrației și răspunsul la noile sfidări și dificultăți generate de schimbările din societatea post-industrială și de mondializare (efectele poluării, capitalurile volatile, problemele minorităților și relațiile lor cu majoritatea, armele de distrugere în masă, terorismul, crima organizată, pauperizarea continuă a unor populații) se exprimă prin alte valori instrumentale (subsidiaritatea, de pildă, înțeleasă ca apropriere a deciziei de către cetățean, de comunitate) și reclamă alte tipuri de acțiune politică bazate pe principiile și valorile fundamentale deja însușite. Cu atât mai mult în societățile ieșite din comunismul rigid, inuman, care le-a condamnat la subdezvoltare, sunt necesare acțiuni atipice care depășesc cadrul experiențelor altor țări. De exemplu, pentru crearea și consolidarea economiei de piață, social-democrații români au acționat deliberat mai insistent în sensul formării rapide a noilor proprietăți private, chiar și printr-o legislație asimetrică. Cadrul instituțional propriu activităților economice a beneficiat de o mult mai mare atenție decât cadrul instituțional al relațiilor/activităților sociale.
      10. Partidul Democrat, ca partid social-democrat modern și reformator, este promotorul principal al înnoirii în România, înțeleasă ca un efort susținut și continuu pentru:
  • Construirea și consolidarea unor structuri democratice, politice, sociale și economice mature, capabile să satisfacă principiile libertășii, justișiei și solidarității cărora Partidul Democrat le este devotat.
  • Garantarea proprietății private și o egală preocupare pentru proprietatea privată și pentru cea publică, concomitent cu recunoașterea și legiferarea rolurilor lor sociale și cu instituirea unor mecanisme de democratizare economică (acces egal și democratic la constituirea proprietății, la credit, la piața internă și externă, sistem fiscal just etc.) și a unor mecanisme de protecție a persoanelor dezavantajate economic și social.
  • Construirea și consolidarea unui sistem de securitate socială cuprinzător, flexibil și eficace, cu acțiune directă asupra celui dezavantajat, pentru construirea unei solide coeziuni sociale, expresie a solidarității sociale.
  • Respectarea minorităților de orice fel și asocierea lor la toate deciziile, în mod special la cele care le privesc.
  • Proiectarea unor politici de dezvoltare a României, apte să garanteze respectarea principiilor și valorilor noastre fundamentale și să furnizeze argumente în negocierea/competiția cu partidele liberale, naționaliste, creștin-democrate și conservatoare, precum și în acțiunea susținută de izolare și înlăturare a tentațiilor politice extremiste.