Cuprins
I. Scopul și valorile
II. România, starea de fapt
III. Obiectivele și politicile Partidului Democrat
IV Partidul Democrat - politica pentru România
V. Spațiul civic și spațiul politic românesc
VII. O lume social-democrată
B. Construcția dialogului cu societatea civilă
C. Principiile relațiilor cu alte partide
VI. STRATEGIA PARTIDULUI DEMOCRAT PENTRU CÂȘTIGAREA ALEGERILOR
      81. Un partid care își asumă o asemenea responsabilitate are oameni competenți, comportamente și atitudini de încredere, are politici principiale, pragmatice și are încredere în cetățeni, le respectă aspirațiile, interesele și convingerile, dialogând cu societatea civilă.
A. RECONSTRUCȚIE ÎN PARTIDUL DEMOCRAT
      82. Partidul Democrat are nevoie de o îmbunătățire radicală a inițiativelor sale politice, a răspunsurilor sale la sfidările viitorului. Capacitatea sa de a propune politici fiabile, în concordanță cu interesele și valorile cetățenilor, trebuie să crească printr-o mai bună informare, documentare și evaluare a realităților, a năzuințelor oamenilor și a posibilităților politice, sociale și economice de acțiune. Patridul Democrat poate înregistra succese politice și creșteri importante de sprijin electoral în măsura în care își consolidează strategiile și se reconstruiește democratic și funcțional. În acest scop, sunt necesare următoarele:
      83. Descentralizarea deciziei în Partidul Democrat până la nivelul cel mai indicat, în conformitate cu importanța, gravitatea și anvergura deciziei. Un element important al descentralizării deciziei îl constituie participarea organizațiilor teritoriale, până la nivelul de bază, la etapele de informare, documentare și dezbatere ale deciziei politice. Consultarea directă și credibilă a simpatizanților noștri și a cetățenilor, în general, nu se poate face decât la nivelul de bază al Partidului Democrat. Instituționalizarea consultării cetățenilor este un element al descentralizării, după cum și dezbaterea problemelor și a propunerilor de decizie, tot la nivel teritorial, constituie un element de descentralizare. Din această perspectivă, procesul de descentralizare a deciziei (în toate elementele sale) este organic legat de procesul de democratizare a deciziei. Rădăcinile Partidului Democrat se află la nivelul de bază al partidului, la nivelul reprezentanților aleși sau numuți, al militanților și simpatizanților. Puterea Partidului Democrat de acolo vine și, de aceea, decizia trebuie să pornească de la acest nivel, iar unele hotărâri trebuie să poată fi luate la nivel local.
      84. Democratizarea deciziei politice - prin lărgirea cadrului de decizie și prin instituționalizarea statutară și regulamentară a procedurilor premergătoare deciziei propriu-zise - înseamnă, în final, luarea deciziilor politice în structurile colegiale/colective de decizie. Hotărârile politice sunt atât de importante încât ele nu trebuie să fie luate de către o singură persoană, indiferent cât este de sus în ierarhia partidului. Modul de lucru colegial, la nivel național, local sau județean, înseamnă democratizarea deciziei. Etapele pregătitoare ale deciziei, hotărâtoare pentru calitatea și pertinența acesteia, sunt absolut necesare. Consultarea cu structurile socetății civile, cu cetățenii, dezbaterea în interiorul structurilor partidului și în structurile asociate Partidului Democrat garantează calitatea deciziei și un sprijin lărgit și competent pentru aplicarea acesteia.
      85. Profesionalizarea actului politic este reflectarea adevărului că politica nu este o ocupare a timpului liber, un hobby. Politica și guvernarea unei țări nu se poate face responsabil și cu bune rezultate în absența unor cunoștințe vaste și complexe din mai multe domenii și a unor informații actuale și sistematizate. Partidul Democrat are nevoie de instituționalizarea structurilor interne de partid care să pună la dispoziția decidenților analize, prognoze și strategii de primă calitate. Analiza, prognoza și planificarea strategică reprezintă părțile raționale și competente ale deciziei și se alătură altor caracteristici și talente care definesc politicianul de anvergură. Partidul Democrat are nevoie urgentă de acțiuni sistematice și structuri interne și asociate care să contribuie la profesionalizarea deciziei și la formarea politicienilor cu competențe vaste, capabili de performanță în serviciul comunității și al națiunii; penrtu a consolida aceste structuri, avem nevoie de experți și consultanți de cea mai bună calitate. În fond, actul politic înseamnă decizie competentă bazată pe elaborare competentă, alături de politicieni competenți să aleagă. Trebuie să depășim etapa deciziilor bazate mai mult pe intuiție!
      86. Instituționalizarea cadrului de dezbatere publică a marilor teme politice - este esențial ca dialogul partidului nostru cu societatea românească, cu cetățenii, să se transforme într-o parte importantă a expertizei noastre politice, să o democratizeze. Este contraproductiv și nedemocratic să ne bazăm deciziile numai pe opiniile și studiile specialiștilor. În fond, politica se adresează tuturor cetățenilor și ei trebuie să fie consultați, să participe la decizia care le schimbă viața! În aceste scop, Partidul Democrat va multiplica mijloacele necesare dezbaterii publice.
      87. Politica de resurse umane se bazează pe instituționalizarea formării militanților în partid, pentru a putea aspira la o carieră politică, și pe cooperarea cu alte partide social-democrate și socialiste din Internaționala Socialistă pentru a oferi stagii de pregătire și de practică celor mai promițători tineri democrați. Sunt câteva principii pe care trebuie să se bazeze politica noastră de resurse umane:
  • Selectarea politicienilor partidului - se va face dintre militanții care au crescut în interiorul partidului sau în interiorul structurilor asociate;
  • Promovarea - oricare membru de partid trebuie să aibă încrederea că, în cadrul partidului, competențele sale vor fi întotdeauna recunoscute și îl vor recomanda pentru funcțiile alese sau numite pentru care s-a pregătit;
  • Desemnarea reprezentanților Partidului Democrat în funcții alese sau numite trebuie să se bazeze atât pe încrederea pe care aceștia au câștigat-o în interiorul partidului, cât și, în egală măsură, pe competențele acestora necesare pentru a onora funcțiile respective. La fel de important este ca aceste criterii să fie îndeplinite și în cazul ocupării funcțiilor politice din partid! Să depășim etapa meteoriților în politica noastră!
          88. Cariera politică nu trebuie să fie rezultatul recomandării personale făcute de un decident politic important, ci să reprezinte urmarea obiectivă a aptitudinilor, performanțelor, competențelor și rezultatelor demonstrate în acțiunile de partid. Oricare membru de partid trebuie să aibă încrederea că, în cadrul partidului, competențele sale vor fi întotdeauna recunoscute.
          Militanții noștri au dreptul la o carieră politică în conformitate cu capacitățile lor. Acest lucru se concretizează prin stabilirea, în cadrul partidului, a unor reguli clare de gestionare a carierei politice. neglijarea, în continuare, a acestui drept al militanților poate pune partidul - cum a făcut-o, de altfel! - în situații neplăcute față de cetățeni, prin infirmarea flagrantă a încrederii acordate unor persoane pentru a ocupa funcții importante în partid și în stat.
          Numai astfel Partidul Democrat devine partidul porților deschise pentru cei care vor să ni se alăture în slujirea intereselor României și ale românilor, din perspectivă social-democrată! Dar Partidul Democrat nu va ține deschise porțile pentru cei care vor să ocupe în interes propriu orice fel de funcție publică!
    B. CONSTRUCȚIA DIALOGULUI CU SOCIETATEA CIVILĂ
          89. Partidul Democrat susține întărirea, instituționalizarea societății civile și responsabilizarea acesteia ca factor de dialog cu instituțiile publice.
          În societatea informațională, post-industrială, organizațiile societății civile dobândesc un grad sporit de autonomizare și dispun de resurse semnificativ mai mari și mai diversificate de influențare a evoluției proceselor politice, sociale și economice. Pentru aceasta, partidele care doresc o adevărată democratizare a societății trebuie să stimuleze coagularea societății civile românești acordându-i încredere și dialogând serios și constant cu aceasta.
          Spre exemplu, pe măsură ce procesul de globalozare avansează, în procesul clasic de negociere guvern - sindicate - patronat se anunță un nou partener: organizațiile consumatorilor. Este esențial ca Partidul Democrat, ca partid social-democrat, să considere ca viitor partener politic aceste organizații și să procedeze în consecință, încă de pe acum.
          90. Pentru stabilirea unui dialog eficient și pragmatic cu societatea civilă, Partidul Democrat va cera cadrul necesar dezbaterii largi cu cetățenii - față în față! - a problemelor societății românești și ale comunităților, sprijinind organizațiile sale teritoriale în dezvoltarea unei rețele de cluburi de dezbatere politică, asociate structurilor partidului, deschise tuturor cetățenilor.
          91. Asocierea organizațiilor specializate ale societății civile la inițiativele noastre, fie ele de nivel național, fie local, și reprezentarea politică a intereselor legitime, constituționale și legale ale acestor organizații sunt, de asemenea, deziderate ale Partidului Democrat:
  • Sindicatele sunt, în general, aliații naturali ai Partidului Democrat. Partidul Democrat va sprijini extinderea organizării sindicale în sectorul privat al economiei și va reprezenta politic interesele legale ale sindicatelor, mai ales și în primă urgență interesul eliminării muncii "la negru". Partidul Democrat este interesat de apărarea drepturilor angajaților la condiții accesibile de reconversie profesională și de dobândire a altor calificări profesionale.
  • Organizațiile, asociațiile și fundațiile care au drept obiect de activitate păstrarea și apărarea mediului natural curat și promovarea tehnologiilor prietenoase față de mediu sunt parteneri privilegiați ai Partidului Democrat, partid care susține în programul său politic dezvoltarea durabilă a României.
  • Organizațiile profesionale ale lucrătorilor din serviciul public (sănătate, învățământ, administrație) au în Partidul Democrat un aliat și un promotor consecvent și loial al intereselor lor legitime.
  • Pensionarii au avut și vor avea în Partidul Democrat un aliat și un reprezantant al intereselor lor în interiorul instituțiilor statului.
  • Organizațiile tinerilor din România trebuie să găsească în Partidul Democrat un interlocutor apropiat și un reprezentant pentru apărarea și promovarea intereselor lor specifice.
  • Organizațiile micilor întreprinzători și ale producătorilor agricoli vor regăsi în Partidul Democrat și în politicile sale o bată solidă de negociere și reprezentare a intereselor lor.
          Partidul Democrat se consideră reprezentantul tuturor cetățenilor români, cuprinși sau nu în structuri ale societății civile, care sunt expuși riscurilor sociale, economice, ecologice, culturale sau sunt vulnerabili la aceste riscuri.
    C. PRINCIPIILE RELAȚIILOR CU ALTE PARTIDE
          92. Partidul Democrat are disponibilitatea de a începe eventuale discuții cu partidele extraparlamentare cu orientare politică social-democrată în vederea fuzionării în decursul anului 2001.
          93. Partidul Democrat nu are ca obiectiv constituirea de alianțe electorale cu alte partide în vederea alegerilor din 2004.
          94. Partidul Democrat este hotărât să reprezinte alternativa social- democrată, modernă și reformatoare la actualul guvern, în vederea câștigării alegerilor din 2004.
          Orice alianță politică viitoare nu poate fi angajată decât cu partide compatibile din punct de vedere politic și programatic.
          95. Partidul Democrat va avea relații de dialog și de colaborare cu alte partide democratice pentru atingerea unor obiective de interes național.